Архив журналиста

2127   -


Вчора був на телеефірі каналу «Еспресо», де обговорювали недільний мітинг міліціонерів. Перед цим відвідав ГПУ, де спілкувався зі слідчими, котрі ведуть справи щодо Майдану. І на одній, і на іншій події відбувалися на диво однакові речі і проголошувалися незвично подібні думки. 

Думки такі: параліч і розвал. 

Зразу попереджу – я ніскілечки не драматизую і не згущаю фарби у тій драмі, котра зараз може бути помітна якнайширшій публіці хіба що через малозрозумілий мітинг перед центральним офісом МВС. Я констатую хвороби переходного періоду, котрі негайно треба лікувати. І ще кажу про те, що левову частку цих бід ми б не зустріли, якби не покладалися на заморських «експертів» у реформуванні правоохоронних органів, якщо б запустили купу дорадчих органів на кшталт нацради реформ.

Так звана "реформа МВС" через діяльність заїжджих аферистів зупинила 13000 кримінальних справ.

Так звана "реформа прокуратури" зупинила щонайменше 400 справ (10 тисяч томів).

Зокрема, у провадженнях, котрі стосуються Майдану, не менше 5000 томів, 3000 епізодів.

Ще ніколи правоохоронна система України не буда у такому жалюгідному стані, як зараз.

Отож, по порядку.

1. Прокуратура

Слідство щодо злочинів проти Майдану зараз знаходиться у паралічі. За новоприйнятим законодавством, Управління сперозслідувань (УСР) Генпрокуратури з 19 листопада вже не має права розслідувати ці злочини, оскільки вони підпадають під підслідність НАБУ. 
НАБУ і спеціалізована антикорупційна прокуратура ще не мають спромоги (через брак кадрів, ресурсів) для того, щоб почати розслідувати ці справи.
Та й навіть якщо б НАБУ та їх прокурори б мали таку спромогу – це б не порятувало ситуацію. Для того, щоб вникнути у ту чи нішу справу – а це далеко не найпростіші провадження, там –вбивства та інші тяжкі злочини – потрібно від двох до шести місяців. Зараз, за інформацією УСР по Майдану – 39 справ, 3 тисячі епізодів, не менше 5 тисяч томів. Потрібно не тільки прочитати весь обсяг матеріалів. Слідчому необхідно вникнути у покази свідків, а для цього просто конче необхідно поспілкуватися оф-рекордз хоча б з ключовими джерелами свідчень, і т.п..
А час – головний ресурс. Кримінальне провадження має свої процесуальні терміни, і вихід за їх межі – означає, що злочинці уникнуть покарання. Приміром, нещодавно Портнов через суд добився поновлення слідства по ньому – спеціально, бо Портнов знає, що зараз слідство паралізоване, і час працює на нього. 

2. Міліція

Прийнятий 2 липня закон про національну поліцію ліквідував гнилу стару міліцію і створив світлу нову поліцію. Здається, потрачені багатомільйонні гранти від американського уряду можна сміливо списувати. Але згодом виявилося, що закордонні реформатори випустили зі своєї уваги факт існування у нашій країні Кримінально-процесуального кодексу.
У ньому передбачено, що слідство ведуть ті, кого закон визнає як слідчих. Саме ці спеціальні люди мають право збирати докази, допитувати, звертатися до суду тощо. 
Але поліцейські – це не слідчі. Такого в КПК забули прописати. 
Тому арештовані люди сидять, їх не допитують, бо не мають права. Прокуратура розслідує те, що може, інші справи – у підвішеному стані. А процесуальні строки, знову-таки, йдуть. У суд нема кому ходити, бо суддя питає – хто ти, о бувший міліціонере? Слідчий? А екс-міліціонер знизує плечима. І отримує законну відмову судді. 
Параліч.

Парламент спробував виправити цю прикру помилку грузинсько-амеркианських горе-реформаторів, проголосувавши законопроект 3225. Але не будь наш Президент Порошенком, щоб не проявити принциповість і не заметувати такий потрібний законопроект. 
Параліч.

Слідства по кражам, згавлутванням, шахрайствам так у країні і немає.
Ще раз для тих, хто звинуватить мене у згущенні фарб – поясніть про згущення фарб тим людям, котрі місяцями сидять у слідчих ізоляторах, де у кожній камері – грибок на стінах, сидять БЕЗ ЖОДНОЇ СЛІДЧОЇ ДІЇ.
***
Такий параліч правоохоронної системи ніколи ще у країні не траплявся, і лікувати його треба негайно. Ліки є - законопроекти уже подано, і буде подано ще. Треба лише натискати правильні кнопки.




0

    Комментировать через:
    Имя:
    Отправить
Прямой эфир
©2012-2015 Блогер pauluskp Все права защищены.
Использование материалов сайта разрешается только с указанием прямой активной ссылки на сайт.